onsdag 3 augusti 2011

Räk- och fiskgryta

eh... eller på restaurang, "Moqueca de Camarão".
Enl. Buffé " Caramba! En försvenskad tolkning av moqueca, en gryta som doftar tomat, kokosmjölk och chili. Den är populär i Bahamasområdet, där man använder fisk, skaldjur och grönsaker eller gör den helt vegetarisk. Marcus säger, mmm det låter smarrigt! Ris ska serveras till denna rätt..

Till 6 Pers
Vad:
½ färdigpressad limejuice
½ tsk salt
23 stora gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 gröna chilifrukter (styrka efter smak)
2 msk olivolja
1 paket krossade tomater (500 g?)
2 msk konc fiskfond
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad koriander
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl vatten
150 g handpillade räkor
4 salladslökar


Hur:

1. Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar, blanda med limejuice och salt.
2. Skala och skiva lök och vitlök tunt!
3. Fräs gärna grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskfond, persilja och koriander. Låt sjuda i 10 minuter.
4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i fisken. Sjud 7 till 8 minuter. Vänd ner räkor och låt dem bli varma.
Strimla och strö över salladslöken.

Servera grytan med kokt ris och het chilisås.

Dricka... vet inte... öl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar