tisdag 9 augusti 2011

Länge leve lergrytan!

Används på tok för sällan, men nu ska den fram!

Idag blir det sjömansbiff
För 6 personer
500 g innanlår av nöt i tunna skivor
2 msk smör eller margarin
3 gula lökar
10-12 potatisar, ca 1 kilo
1 msk socker
1-2 tsk salt
2 krm grovmalen
1 flaska öl (33 cl) + 1 ½ dl vatten
1 msk soja
finhackad persilja

Hur
1. Lägg grytan i vatten minst 15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem i matfettet i en stekpappa. Skala lök och potatis, skär dem i skivor.
2. Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan.
3. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå ca 1 ½ timma eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Strö på persilja.

Servera med inlagda rödbetor eller ättiksgurka och isbergssallad till.

lite tips för lergrytan.
* Före varje användning, lägg grytan i vatten minst 15 minuter. I ugnen bildas sedan ånga, som förhindrar att maten bränns vid.
* Ställ in grytan i kall ugn.
* Tina frysta råvaror.
* Fördela maten jämnt i grytan.
* Lägg de tjockaste bitarna mot grytans ytterkanter.

ohoy skipper!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar