onsdag 16 februari 2011

Fisk alá Stavborg

Doften som sprider sig i huset är enorm! Saffran och fisk är kärlek! Fick denna idén av min vän (han sitter mitt emot mig när vi äter lunch på jobbet) Så mer eller mindre såg maten jag såg i hans plastlåda kalas ut!

Detta är en fisksoppa / fiskgryta med saffran.

Vad:

500 gr laxfilé
1 pkt torsk (ja, fryst)
1 st purjolök
1 st vitlöksklyftor (kan uteslutas mamma...)
3 matskedar hummerfond (jag tog touch of taste, men det finns säkerligen andra rackare...)
2 dl vatten
2,5 dl vitt vin med hög syrahalt (högre syra, högre smak)
2,5 dl matlagningsgrädde
250 gr créme fraiche
1 paket saffran
0,5 krm svartpeppar
1 tsk timjan (färsk, finhackad)
1 tsk basilika (färsk, finhackad)

OCH NEJ! Inget extra salt! Fonden gör sitt helt perfekt...

Hur?

Skär fisken i kuber (ca 3 cm)

Strimla purjon och finhacka vitlök (nej inte du mamma...) och fräs löken i olivolja.

Häll i kryddor, vatten, fond, vin, grädde, och créme fraiche och låt rubbet sjuda i en 10 minuter.

Lägg i fisken, koka upp och sjud 10 minuter till.. dunka in räkorna när det närmar sig slutet, typ 43 sekunder innan du äter...

Servera med en bit smarrig baguett (oh, har ett till recept på det! eller snittar kanske man ska kalla det...).

Dricka... take a wilde guess... Vitt, vatten eller citronvatten..

Roger ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar