eller hur det nu ska stavas...
Skulle egentligen blivit en fransk fiskgratäng, men den är svår att utföra utan fisk... Så, älg och kalv fick det bli.
Vad:
Älgkalv, biff bit ca 300gr
3 bitar kantade vitt bröd och ett ½ knäckebröd
1 st ägg
1 dl vetemjöl
Smör & olja till stekning
Limepeppar
mozzarellakrydda
salt
peppar
Sås:
Sås:
2 dl kalvfond
1 st lök, finhackad
1 dl öl (ljus om det finns, annars ta vad fasen ni har hemma...)
1 msk kaprisspad eller saltat vatten med liiiiiiite vinäger.
salt
peppar
smör (börja med 50gr, testa dig framåt...)
Potatis
Hur:
Fixa så att du kan få en torr historia av brödet. Mixa så det ser ut som ströbröd.
Krydda brödet med kryddorna och låt det va.
Skiva potatisen så det blir som strips. Ringa olja i pannan och krydda med svartpeppar och salt, ev en skivad vitlök. Blanda som en tok.
Skiva kalven i ca en cm- tjocka bitar och banka ut dem till total lycka.
Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.
Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat (we like the fat!)
Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.
Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron eller fem. Såsen kan man ta själv.. eller?
dricka?
Vin, Öl eller Cola...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar