lördag 15 april 2023

Torsk i ugn med salami, stekt lök och dill

 Låter som en skum kombo, men attans! DEN FUNKAR riktigt bra!


Vad:

400 gr fryst torsk i block.

1 paket salami (kommer inte ihåg namnet, men den ska va tunt skuren och ha pepparkorn i sig).

2,5 dl grädde

2 msk citronsaft (färsk, pressad men inte den färdigpressade skiten)

1 msk olja (tog en hemgjord tomatolja själv, men vilken olja som helst fungerar som tål värme).

Salt

1/2 vit lök (inte VITLÖK) utan vit... lök).

2 msk torkad dill (eller 1pkt färskt finhackad).


Hur:

Sätt ugnen på 225 grader. Häll i olja i ugns formen och lägg i torskblocket.

Stek den finhackade salamin lätt, den ska inte bli mer än mjuk. Lägg samtidigt i den finstrimlade löken och få den genomskinlig utan att ta färg. Lägg på tallrik och låt svalna. 

Häll grädden på och runt fisken. 

Häll på citronsaften på och runt fisken.

Strö över steket, det mesta på fisken men även lite runt om så såsen tar smak.


Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter (fisken ska nå 55 grader). Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. 


Jag brukar servera med pressad potatis och en syrlig sallad typ gurka, tomat, blandsallad, fetaost paprika. Blandat med olivolja rödvinsvinäger, en liten kick av tabasko, salt och peppar.


Mumma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar