torsdag 14 februari 2013

Sotad älgbiff à la din stad (karlsborg)

Såg detta recept i reklamhögen, närmare bestämt EL-Spar (nej, jag får inte betalt för att nämna dem i min anonyma mat-blogg). Tyckte det lät förträffligt gott!

för 4 personer..

Älgbiff:
600 g älgbiff, putsad.
1 msk enbär, malda.
1 tsk svartpeppar, malen.


Rotselleri:
1 st rotselleri, liten.
200 g smör, brynt.

Trattkantareller:
100 g trattisar
1 st schalottenlök, finhackad.
1 msk smör.
2 dl vispgrädde.
2 msk persilja, strimlad.

Lingon:
200 g lingon.
½ gul lök, strimlad.
½ syrligt äpple, strimlad.
75 g brun farin.

Let´s get down to business.

Älgbiffen:
Krydda älgen med salt och kryddorna. Sota älgen i en varm panna med oljan. Baka färdigt i ugnen tills den blir 56 grader i innertemperatur. Låt vila och skär upp den i 4 delar. Krydda med flingsalt.

Rotsellerin:
Skär serrelrin i 4 bitar. Lägg dem i en liten kastrull och fyll upp med smöret. Sjud sellerin i smöret ca 45 minuter. på svag värme tills den är genommjuk. Krydda med flingsalt.

Trattkantarellerna:
Stek svampen i en torr panna. När vätskan förångats tillsätt lök och smör. Låt det fräsa lite och tillsätt grädden. Låt reducera ned till hälften. Avsluta med persiljan. Salta och peppra.

Lingon:
Fräs äpple och lök i olja. Tillsätt lingonen och låt koka i 30 minuter. Tillsätt sockret och mixa lätt. Smaka av med salt och socker.

Fasen, visst lät det gott?!

Trevlig spis!

Dricka?! Bärs! Ljus god kall bärs!

2 kommentarer: