tisdag 7 augusti 2012

Grillad röding med sparris, örtpotatis, bondbönor och syrad lök

Ja? Det låter väl gott?! och för er som undrar vad ett knippe är så är det ett mått som uppmanar till kreativitet! Samt att spritade bönor helt enkelt är att man öppnar ärtskidan och tar ut bönorna. Sist men inte minst, börja med att syra löken.
Best of luck!

för 4 personer.

Vad:
2 hela rödingar (alt rödingfiléer med skinn).
1 kg färskpotatis.
1 knippe grön sparris
100 gram grön harricots verts.
50 gram bondbönor, spritade.
100 gram smör.
1 knippe dill.
1 knippe gräslök.
1 fetaost.
salt och svartpeppar

Hur:
1. Filea rödingen och strippa den på benen.
2. Koka färskpotatisen mjuk i saltat vatten, eller ännu bättre, ångkoka den ca 30 minuter!
3. Koka upp saltat vatten och låt sparris, haricots verts och bondbönor koka i 1 - 2 minuter.
4. Skala bondbönorna.
5. Bryn smöret.
6. Salta, peppra och grilla rödingen ca 3 minter med skinnsidan nedåt glöden och låt den därefter grilla kort på andra sidan.
7. Grilla sparrisen.
8. Hacka örterna och smula fetaosten, blanda dem med färskpotatisen.

Syrad lök:
1 rödlök.
1 dl honung.
1,5 dl vitvinsvinäger.

hur:
1. Skala och klyfta löken.
2. Koka upp honung och vitvinsvinäger, lägg i rödlöken och låt den svalna i lagen.

Dricka till?
Veteöl, det är inte fy skam! Eller Vitt, torrt vin. Kanske en sauvignon blanc?

Receptet kommer ursprungligen från systembolagets gratistidning. Med vissa anpassningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar