tisdag 1 maj 2012

Snabblagad delikatess?

Fransk köttgryta ska normalt stå och puttra på spisen ett par timmar. Finns det ingen genväg kan man fråga sig? Jo, med prisvärd entrecote i bit kan man korta tiden på spisen rejält. Med dessa inledande orden tänkte jag idag test att laga en fransk köttgryta, receptet är från GP och givetvis lite tillsnyggat enligt mig.

4 pers.

Vad:
700 g entrecote i bit
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rödvin
5 dl vatten
1½ msk konc. kalvfond
2 msk finhackad persilja, gärna stjälkar
2 msk konc. tomatpuré
salt och peppar
smör och rapsolja
½ msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 paket bacon
150 g färska champinjoner
paprikapulver.

Att äta till: Potatismos (gärna ångkokta potatisar) med blandade blad.

Hur:
1. skär köttet i bitar med 2 cm sida. Bryn köttbitarna i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra lätt. När köttet fått fin färg lyfts det över i en rymlig kastrull. Slå på vin, vatten och kalvfond. Koka upp och sänk värmen så grytan kokar sakta.

2. Skala, finhacka och stek den gula löken i stekpannan, vänd ner löken i kastrullen och smaksätt vidare med riven vitlök, hackad persilja och tomatpuré. Låt allt koka saka i ca 25 minuter.

3. Stek bacon och färska champinjoner i paprikapulver (dela champinjonerna i 4 halvor). Vänd ner i grytan när 5 minuter av koktiden återstår. Samtidigt reds grytan lätt med majstärkelse löst i vatten. Salta och peppra.

Jag återkommer med en mindre recension och ev. förändringar när jag testat ikväll.

Just ja, dricka ikväll blir det nog en mustig Mariestad Old Ox.

bon appétit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar