Fick detta recept lagt på mitt tangentbord på jobbet av min gode vän Mikael. Läs igenom det och jag garanterar att era munnar kommer vattnas lika mycket som min.
För 4 personer.
Vad?
4 skivor hängmörad biff (ca 800g)
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar.
Grönpepparsås
4 st schalottenlökar
50 g smör
0,5 dl grönpeppar i lag
0,5 dl konjak
3 dl kalvfond
3 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar.
Råstekt potatiskaka
Ca 1 kg stora potatisar av fast sort
Salt och vitpeppar
2 msk rapsolja (Coop har en rackarns god historia för 59,- ½litern, kommer dock inte ihåg vad den hette, Micke?!)
100 g smör
Hackad gräslök.
Ugnsbakade tomathalvor
2 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 kruka persilja
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl ströbröd
Salt och svartpeppar.
Hur?
1. Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
2. Hetta upp en stekpanna (eller kanske grilla?) och stek dem i 1-3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött man vill ha köttet).
3. Grönpepparsås
Skala och finhacka gräslöken.
4. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter till löken börjar bli genomskinlig.
5. Häll i konjaken (snåla inte!, men se upp för flammor gör det INTE under fläkten! och låt fonden, låt det koka ner till två tredjedelar.
6. Tillsätt grädden och låt såsen koka ner till önskad konsistens (själv gillar jag lite tjockare sås.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.
9. Råstekt potatiskaka
Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller mandolin. Lägg alltsammans i en bunke. Salta och peppra.
10. Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpappa eller flera små stekpannor.
11. Forma till en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
12. Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
13. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
14. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.
15. Ugnsbakade tomathalvor
Värm ugnen till 200 grader.
16. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
17. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
18. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.
Tusan, detta kräver en dryck utan dess like! Vatten! Skoja bara.. Jag tror ni vet vad som passa till detta.
Toivottavasti maistuu!
Måste vara den oljan man gör i Danmark under vintern du menar ;) Ekologisk Kallpressad Rapsolja från Lehnsgaard på Bornholm
SvaraRadera