Saxat ur Leva & Bo, med viss modifiering.
ca 40 st
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 ½ msk honung
ca 12 dl dinkelmjöl
Fyllning:
400g kantareller (hackade)
1 purjolök (finstrimlad)
1 msk färsk timjan (hackad)
3 msk rapsolja
1 dl hackad bladpersilja
flingsalt
nymald peppar
ägg till pensling
Hur:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
2. Tillsätt olja, salt, honung och blanda det. Häll i det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
3. Ansa och hacka svampen. Skölj och strimla purjon. Fräs svamp, lök och timjan i rapsolja ca 10 minuter (löken får ej bli bränd). Blanda på slutet i bladpersilja och smaka av med salt och peppar.
4. Arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en halv centimeter tunn kaka, 50 x 30 centimeter stor.
5. Fördela svampröran över degen och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulle i 20 bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
6. Grädda mitt i ugnen, 250 grader, ca 7 minuter. Låt brödet svalna på galler under duk.
Vi hade detta till en kräftskiva, vansinnigt gott!
Inte lite färskost eller liknande för att safta till det?
SvaraRadera