till 6 pers
2 st gula lökar
1 msk smör
800 g nötstek av fansyska
1 dl vetemjöl
2 tsk svarpeppar, grov
2 tsk salt
2 msk smör
1 kg potatis
2 lagerblad
1 tsk timjan
4 dl vatten
1 st oxbulljongtärning
4 dl öl
1. Strimla lökarna och stek dem på medelgod värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
2. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Klipp upp en plastpåse och lägg en skiva i taget mellan plast. Banka ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.
3. Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.
4. Skala och skiva potatisarna tunt.
5. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 tim på låg värme.
6. Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.
Vet att det inte är regelrätt, men lite grädde och fransk senap.... gör grytan lite mer umpf för mig. :) Lite mer fyllig.
SvaraRadera