tisdag 2 juli 2013

Sjömansbiff

Skepp ohoj! detta va gött...

till 6 pers

2 st gula lökar
1 msk smör
800 g nötstek av fansyska
1 dl vetemjöl
2 tsk svarpeppar, grov
2 tsk salt
2 msk smör
1 kg potatis
2 lagerblad
1 tsk timjan
4 dl vatten
1 st oxbulljongtärning
4 dl öl


1. Strimla lökarna och stek dem på medelgod värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
2. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Klipp upp en plastpåse och lägg en skiva i taget mellan plast. Banka ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.
3. Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.
4. Skala och skiva potatisarna tunt.
5. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 tim på låg värme.
6. Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

1 kommentar:

  1. Vet att det inte är regelrätt, men lite grädde och fransk senap.... gör grytan lite mer umpf för mig. :) Lite mer fyllig.

    SvaraRadera