detta är ett recept jag testat några år och försökt få till det bättre och bättre och jag tror det är rätt ok nu.
som följer:
Tänk på att detta är ca 40, ta gärna 50
;-) rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor, smak efter bak!
·
2 liter vatten
·
2 kg socker
·
3 citroner
·
50 gram citronsyra
·
2 krm natriumbensoat (valfritt om du
vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Tillagning:
1.
Koka upp vatten och socker i en stor
kastrull. Rör ut sockret.
2.
Rensa och skölj blomklasarna under tiden
(NOGA!). Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten),
rostfri hink eller kastrull som matchar volymen =), plast brukar få en tendens
att ge en jäkla bismak men funkar så länge det inte har värme… Se till att du
har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm + gummiband!).
3.
Skölj citroner och skär i tunna skivor
samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran, jag brukar ta
ekologiska citroner, kärnor i förbannelsen men dem silas ju ändå bort…
4.
Häll det heta sockervattnet över
fläderblommorna och rör om.
5.
Låt svalna något och täck över
fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå
att dra i minst ett dygn (max) upp till fem dygn.
6.
Sila av flädersaften i silställning
eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke
eller kastrull.
7.
Ta upp lite saft i ett glas och rör ut
natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft).
Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då
håller den sig rätt bra ändå.
8.
Dags att förpacka flädersaften - fördela
därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i
burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften
sväller när den fryser).
Super duper! Typ…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar