Efter en trevlig lördagskväll kom jag och min granne på den eminenta idén att vi ska ha en glöggtävling. Vem gör den godaste glöggen 2010! Motvilligt (kanske var det vin och öl som gav mig glappkäft) delade jag med mig av mina erfarenheter av glöggtillverkning. Eftersom jag är den enda som läser denna blogg så lägger jag upp receptet här med.
Ingredienser
5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
50 g jäst
2 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 - 2 små bitar torkad, hel ingefära
500 g russin
3 st råa, skalade, skivade potatisar
Bonus, köp en flaska (70cl) whiskey, cognac eller rom och häll i när det är ca 1 vecka kvar.
Lé mix
Rör ut jästen i lite vatten. Blanda alla ingredienser i en rejält rengjord hink (10 liter). Låt stå och jäsa i 3 - 3½ veckor med en handduk över. Sila glöggen och häll upp på väl rengjorda flaskor. Lagra cirka 1 år (går givetvis att dricka tidigare, dock ska den tydligen smaka ännu bättre om den får ligga mörkt och svalt ett tag.) Glöm inte starkspriten när det är en vecka kvar.
Glöm inte att provsmaka mot slutet.
Hos oss kallas detta recept för dunderglöggen. Helt fantastisk!
SvaraRaderaDunder va det! Problemet (?) är att man måste ha glöggflaskor och det innebär ju att man måste köpa en himla massa glögg innan dundret är klart så man har något att hälla den i =)
SvaraRaderaHar provat glöggen,som var jättegod. Blir kanska bättre? :) om den får lagras, har plats på Rosendala, kan provsmaka under tiden......
SvaraRaderaKramar