Detta är väl något man inte kan misslyckas med. Eller kan man det? Det ska ge sig.. As we speak håller jag på att tända grillen för en maffig glöd och ett rent fint grillgaller att lägga stycket på.
Just det ja, läs hela receptet INNAN du testar.. jag skriver som jag lagar...
Den kalla såsen:
2 dl lättcremé fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 finhackad (fördel riven) schalottenlök
För smak, ta detta:
1 msk majonäs, fet som tusan...
1 dl finhackad persilja
4 tsk dragon (krossa den inte i händerna!)
½ tsk riktigt stark senap, typ colemans dock inte dijon!
½ tsk brunt farinsocker
1 krm mjöligt mortlade vitpepparkorn
½ tsk salt.
Blandning:
Riv eller hacka schalottenlöken riktigt fint, blanda med creméfraiche och vinägern (viktigt att blanda vinägern innan alla anda ingredienser. Blanda i resten av smaksättarna och låt stå ett par timmar i kylen.
Oxfilén fick en dänga av denna marinad:
700 gr Oxfilé (eller vad fasen som helst som är gott, typ älg eller liknande.)
4 dl olivolja (ta inte den dyraste du har!)
1 dl vitt vin (någon billig chardonnay, eller vad som finns hemma)
1 msk kikkoman soya eller liknande.
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk timjan (torkad)
2 schalottenlökar, delade på 4 delar.
1 vitlöksklyfta, krossad och hackad.
blanda alla ingredienser och lägg i köttet, låt ligga minst 2 timmar (ej i kyl) vänd under tiden köttet par varv.
Efter cirka 2 timmar, ta upp stycket och och torka av oljan. Låt det sen ligga på skärbrädan 20 minuter till, kött ska stekas/grillas rumstempererat.
Nu är det dags för grillen. Ta med stektermometern och ställ den på 63 grader (blir medum "rare" ungefär). "Rulla" köttet så det inte bränner. Ta en kall och njut.
Till detta passa det bra med potatisklyftor och rotfrukter med en pressad vitlök som får rostas av i ugnen.
Att dricka, tja.. Vin / Öl / Vatten / Cola...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar